Att åka skidor har många en relation till, inte minst norrlänningar som är vana med rikliga mängder snö varje vinter. Säsongen är också lång i Sverige jämfört med många andra länder. Skidåkning görs främst för nöjets och motionens skull men det finns de som faktiskt har möjlighet att åka skidor till och från jobbet.

Vad är skidåkning?

Skidåkning är en metod där man trär på sig ett par pjäxor som sedan klickas i skidor. Skidorna är själva åkdonen som man använder för att förflytta sig i snö. Att åka skidor på asfalt fungerar mycket dåligt och risken är stor att man skadar skidorna. Därför bör man endast åka skidor där snö finns. Vill man åka skidor på asfalt/bar mark är det rullskidor som gäller. Genom att röra benen koordinerat med armarna förflyttar man sig. Armarna bär på stavar som hjälper dig att få fäste i marken.

Skidor räknas inte som ett fordon så det är fullt tillåtet att exempelvis åka skidor på gångvägar, om man nu skulle ha det behovet. Däremot bör man ha kännedom om att gångvägar ofta är sandade och dessa korn kombinerat med vägsalt kan nöta på skidorna. Därför är det även här bra om man endast åker i preparerade spår eller i backar.

Historian om skidåkning

Nordbor har åkt på skidliknande föremål i flera tusen år tillbaka. Runt medeltiden var det populärt att åka skidor och en viss Gustav Vasa ryktades ha åkt skidor från Sälen till Mora. Sant är att han faktiskt gjorde den resan men man vet inte om han faktiskt åkte skidor hela vägen. Även då fanns hästar som enkelt kunde manövreras i djup snö.

På den tiden gjordes det troligtvis uteslutande för att ta sig från punkt A till punkt B. Att åka skidor i backar var inget som gjordes och de dumdristiga som vågade sig på det fick en ordentlig flygtur. Skidorna då var styva och gjorda av trä vilket gjorde att man inte kunde svänga så bra med dem.

Dagens skidåkning

Idag är skidåkning en miljardindustri på nästan alla kontinenter utom Oceanien och Afrika. Det beror på att många gillar att åka skidor för nöjets skull, det är roligt helt enkelt. Man kan känna sig fri när man åker skidor samtidigt som man får både motion och frisk luft i ordentliga mängder. Världens kanske främsta turistmål för skidåkning är Alperna i Europa där Italien, Schweiz och Frankrike har skidorter i bergen. Skanderna i Skandinavien är också populärt vilket turistnäringen vittnar om. I såväl Åre som Grövelsjön i Sverige finns stora anläggningar byggda bara för skidåkare.

Skidåkning i skolan

Skidåkning kan ingå i många skolors läroplaner för idrottsundervisning, däremot är det inget krav. Det är nämligen så att Sverige är ett avlångt land och i Skåne kan det vissa vintrar helt saknas snö. Den mängd snö som kommer kan i sin tur vara för liten för att det ska gå att genomföra skidundervisning. Att lära sig åka skidor är det dock många barn som gör när deras familjer semestrar i fjällen under exempelvis sportlov. Det krävs generellt mer träning för att åka skidor i backe än på plan mark (inte minst för skaderisken i den förra).