Längdskidåkning är det allra första sättet som folk åkte skidor på och därför själva urtypen av vad skidåkning är. Längdskidåkning har pågått i tusentals år på mer eller mindre primitiva skidor. Dagens längdskidor är resultatet av forskning och en design som gör det lätt att ta sig fram i snön. Det var knappast lika lätt på medeltiden att åka skidor som det var idag.

Skidorna anpassas efter kroppen

Ett litet barn kan naturligtvis inte ha samma typ av skidor som en fullvuxen person. Det som främst avgör vilka skidor man ska ha är ens kroppslängd. Upp till 2 meter långa personer brukar det finnas skidor tillgängliga för i alla sportbutiker, däremot kan det bli svårt att hitta skidor för de vars kroppslängd överstiger 2 meter. Även vikten kan ha betydelse för vilka skidor man ska, men det spelar inte samma roll. Dagens skidor är fjäderlätta men är ändå starka och flexibla.

Innan skidorna är redo att tas ut i spåren ska de helst vallas. När man vallar skidor gnider man in underredena av skidorna så det blir mindre friktion mellan själva skidorna och snön. Jämför med när du ska raka dig i ansiktet, då är det bra att ha raklödder eller rakkräm för att rakkniven eller rakbladet lättare ska kunna glida över huden. Att valla skidorna är inget måste men det underlättar mycket. Skidlandslagen har anställd personal som jobbar med att valla skidor, det visar på hur viktigt det är för prestationen.

Är längdskidåkning dyrt?

Om man jämför med att åka utförsåkning är längdskidåkning billigt. Det man behöver är bara ett par pjäxor och sina skidor samt kläder. Vårdar man sina skidor väl samtidigt som de är av bra kvalitet kan man räkna med att de håller i flera år. Att åka längdskidor i naturen är gratis men ibland kan markägare vilja ha en betalning för att de har preparerat spåren.

Varför börjar folk med längdskidåkning?

De som blir duktiga skidåkare börjar oftast redan som små barn. De allra flesta professionella skidåkare kommer från Norrland ursprungligen, varför de fått mycket ”gratis” i och med att det brukar vara rikliga mängder snö varje vinter där. Anledningen till varför de börjar är ofta för att föräldrarna tycker om längdskidåkning eller för att de har vänner som redan är aktiva inom sporten.

En del upptäcker längdskidåkningen som tonåringar eller vuxna. Då är det i allmänhet för sent för att elitsatsa, men i gengäld får man nöjet att odla sitt intresse för skidåkning på fritiden. En hel del skidåkare tränar efter säsongen genom att åka rullskidor. Metoden att ta sig fram är snarlik, men det är lite guppigare och obekvämt än att åka skidor i snö.

Det finns stora kommersiella intressen i längdskidåkning och det märks inte minst när årliga Vasaloppet drar igång.