Skidtävlingar finns på alla nivåer, från amatörer till den absoluta toppeliten inom skidåkning. De olika tävlingarna attraherar olika målgrupper och som regel ju bättre skidåkarna är desto fler åskådare kan väntas komma. De största tävlingarna brukar sändas på TV, antingen på SVT eller på någon prenumeration- eller reklamkanal.

Det är spännande

Att titta på längdskidtävlingar är oftast väldigt spännande, speciellt mot slutet då skidåkarna kan börja spurta för glatta livet. Det krävs en stor mental styrka från skidåkarna att förbruka sina sista krafter innan målet för att vinna, men oftast hjälper publikens hejarop till den sista ansträngningen.

Som åskådare eller funktionär får man inte störa skidåkarna, kasta in föremål på spåren eller beträda banan. Följer du inte något av dessa förbud har arrangören rätt att avvisa dig från arenan eller själva åskådarplatsen. Tävlingarna blir mindre spännande om skidåkarna blir störda på något sätt, koncentrationen kan tappas och de som egentligen skulle vunnit får kanske bara silver.

Det är roligt

Det är väldigt roligt att vara på plats vid tävlingen, speciellt för små barn som kan tycka att nya intryck är häftiga. För de vuxna som gillar att betta på vintertävlingar även kan vara intressant att ta en titt på Live Casino på bingo.com när skidåkarna kanske kommit halvvägs. Även resan till arenan/åskådarplatsen kan vara behaglig och rolig. Kanske stannar du då till vid en korvkiosk eller någon restaurang där du kan fylla magsäcken. Det är bra att vara mätt eftersom det ofta är kallt och mycket stillasittande eller stillastående väl på arenan.

Vad kostar det att köpa biljetter/inträde?

De flesta skidtävlingar körs inte separat (undantaget Vasaloppet eller andra längdskidlopp). Nej, de flesta körs kombinerat på samma ort under 1-2 dagar eller till och med fler. Därför har man då rätt att se samtliga tävlingar om man köper en sådan biljett. Räkna med att det kan handla om någon tusenlapp för vuxna personer och rabatterat för barn (0-3 år brukar ofta få gå gratis).

Att se på SVT är gratis, om man bortser från att man numera betalar Public Service-skatt som lönetagare men att se på andra renodlade sportkanaler brukar kosta pengar. Det är självklart billigare att se på TV än att varje gång det är en tävling lösa inträde till arenan. SVT brukar sända OS och VM-tävlingar för att allmänintresset brukar vara stort.

Slutligen så gäller det att gå till en skidtävling med ett öppet sinne. Det kan hända mycket trevligt under tävlingen.