Precis som i vilken sport som helst har skidåkningen tävlingar. Det görs för att utse vem som är bäst (alltså har presterat allra bäst).

Tävlingar

Skidåkning är en väldigt bred sport med många olika grenar. Det finns längdskidåkning, utförsåkning (Slalom, Super-G), freestyle, backhoppning med flera. En del skidåkare är aktiva inom flera grenar precis som friidrottare brukar vara.

Tävlingar går efter ett bestämt tidsintervall och som regel alltid på platser där det råder vinterklimat och är säsong. Det går inte att anordna lopp i Alperna under sommaren på samma sätt som under vintern. Olympiska Spelen är vart fjärde år och nästa vinter-OS beräknas pågå 2022 om Corona-pandemin inte sätter stopp för planerna. Det är allmänt känt att sommar-OS flyttas från 2020 till 2021 varför det även kan bli svårt att genomföra ett till OS året efter.

Doping

Ett ämne som berör många är doping. Doping är ett sätt att använda otillåtna metoder som ökar prestationsförmågan. Det kan handla om att äta eller injicera preparat som påskyndar återhämtning, ökar ens syreupptagningsförmåga eller gör ens muskler större. Det senare kan uppstå genom att ta så kallade anabola steroider.

Att dopa sig är naturligtvis förbjudet och det görs regelbundet tester bland elitidrottare inom skidåkning för att upptäcka deras förehavanden. Det finns dock naturliga sätt att öka sin prestationsförmåga. En väldokumenterad metod är att befinna sig på hög höjd (exempelvis uppe i bergen) vilket gör att antalet röda blodkroppar som binder till sig hemoglobin ökar. Hemoglobinet bär på syre vilket gör att man inte behöver anstränga sig lika hårt. Denna effekt är kvar i några veckor vilket gör att många skidåkare befinner sig på just hög höjd en kort tid innan en viktig tävling.

Visar det sig efter en tävling att en deltagare dopat sig fråntas denna sina medaljer och blir avstängd från all professionell skidåkning under en viss period.

Medaljer

Precis som inom de flesta andra sporter är skidåkningen något man kan vinna medaljer inom. Det handlar om valörerna guld, silver och brons. Guld är mest värt och brons minst värt. Oftast får deltagarna en summa pengar också, naturligtvis får vinnaren störst utdelning. Det finns dock inget krav på att skidåkarna ska behålla sina medaljer utan de får om de vill skänka bort dem eller sälja dem. Prispengarna får de också göra vad de vill med men oftast återinvesteras pengarna i skidåkningen (nya skidor, resekostnader och så vidare). Att vara skidåkare kan tyckas vara glassigt men det är tuff träning som krävs för att nå toppen.